Wijngaard de Landman

Bij Wijngaard De Landman in Raalte gaat het er net even anders aan toe dan op andere wijngaarden. We verhuren onze druivenstokken aan particulieren en daarmee brengen we het wijn maken dichter bij de mensen. “Door mensen zelf te laten deelnemen, zit er niet alleen wijn in de fles, maar ook emotie.”

Bijzondere druivenrassen op onderstam, die aangepast zijn aan ons natte klimaat, resistent tegen schimmels en twee weken eerder rijp. Regent en Cabernet zijn de blauwe wijndruiven en Solaris de witte druif. Oogsten doen we vanaf half september tot half oktober.

Hoe we duurzaam en biologisch werken laten we u graag zien tijdens de rondleidingen. We doen meer met tegenwind door het decentraal benutten van windenergie. Die windenergie gebruiken we ook voor het drogen van Appelchips. Juist, gedroogd met tegenwind. Onder de medewerkers in de buitendienst rekenen we ook de bijen (bestuiving), torenvalken (bewaking van de oogst), poulepetaten (alarmdienst)en Ouessant schapen (grasmaaien), het kleinste schapenras ter wereld. Vanaf april tot oktober wordt er volop gewerkt aan het onderhoud van de druiven. De wintersnoei vindt plaats vanaf eind November tot eind Januari. Maar zonder de hulp van de vele vrijwilligers zouden we in het jaar niet rondkomen met het werk. Elke druivenstok vraagt wel 15 minuten aandacht om voldoende druiventrossen te produceren die gebruikt kunnen worden voor één fles wijn.

Contactinformatie

Wijngaard de Landman
Tolhuisweg 17
8101 NV Raalte