Struinen over de heide op de Sallandse Heuvelrug

Een zwoele zomeravond. Het is stil, je hoort niets behalve de wind en het geratel van een nachtzwaluw. In de verte hoor je bladeren kraken, zou het een ree zijn? Als je je ogen toeknijpt, vermengt het avondrood zich met de paarse plukjes heide.

Het maakt niet uit of je naar de Sallandse Heuvelrug komt voor de rust, de natuur, de activiteiten of voor de pittige klimmen op de Holterberg. Zeker is dat je je even over de grens waant als je de zandvlaktes en de bossen ziet. Nergens anders in Nederland heb je zulke vergezichten en met heide beklede heuvels. Gevormd doordat het Overijsselse park eeuwenlang z’n gang kon gaan, zonder veel aantasting door de mens. Die er overigens wel duidelijk zijn sporen achterliet. Dat geeft het park een enorme veelzijdigheid. Niet voor niets is de Sallandse Heuvelrug een van de twintig Nationale Parken Nederland.

Buitencentrum

Wat je ook gaat doen, een bezoek aan het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is de moeite waard. Het is de plek waar je naar uitkijkt tijdens een koude winterwandeling. Je kunt er een warme kop thee drinken bij de open haard in het restaurant. Afkoelen op een zomerdag kan ook, op het terras met een verfrissend drankje. Je vindt er daarnaast alle informatie die je nodig hebt, zoals een kaart van het gebied. Ben je niet zo goed ter been? Dan kun je met het elektrische busje de Heideslak toch op pad. In het Buitencentrum huist bovendien een sterrenwacht, er zijn boswachters van Staatsbosbeheer en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid en het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie voeden je met alles wat je moet weten over de planten- en dierenwereld.

Korhoen

Want dieren en planten zijn er in het Sallandse park. Vogels bijvoorbeeld – er broeden maar liefst 75 soorten. Echt zeldzaam is het wilde korhoen, waarvan er nog maar enkele over zijn in Nederland. De vogel wordt vanwege vervuiling en een gebrek aan ruimte ernstig bedreigd. Op de Sallandse Heuvelrug lijkt de populatie inmiddels weer toe te nemen, mede door de introductie van Zweedse soortgenoten. De heide biedt ruimte voor meer dieren, evenals de naald- en loofbossen. Met een beetje geluk kun je er reeën spotten, maar ook de schuwe vos, de das en de steenmarter. Flora is er ook: je ziet er oude eiken, witte berken en oude jeneverbesstruiken.

Kinderen

En wie spelend de natuur wil ontdekken, kan lekker ravotten in het Speelbos, bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Over boomstammen klauteren, door tunnels kruipen en in bomen klimmen: wie wil dat nou niet? Er is een speciale route, vastgelegd in een klein routeboekje met opdrachten van Joep de Eekhoorn, maar het pad is ook aangegeven met houten eekhoorntjes. En avontuurlijke kinderen mogen natuurlijk ook zelf op ontdekking. Ja, zelfs buiten de paden.

Hotels

De prachtige omgeving van de Sallandse Heuvelrug met zijn bossen en coulissen leent zich uitstekend voor een vakantie, al is het maar een paar dagen. Lekker dichtbij vind je er Landgoed de Uitkijk in Hellendoorn, waar je goed kunt opstarten met een echt Sallands ontbijt met uitzicht op het bos. Aan de andere kant van het Nationale Park, in Holten, kun je overnachten én culinair genieten bij sterrenrestaurant de Swarte Ruijter. Liever iets minder exclusief? Er zijn in Hellendoorn, Nijverdal, Rijssen, Holten, Haarle en Nieuw-Heeten ook allerlei B&B’s, vakantieparken en campings waar het heel goed toeven is.