De Slinger van Heino

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  38,4 km
 • Duur

  2:34
 • Verbrande calorieen

  1922 kcal
 • Knooppunten

  23
 • Locaties

  12

Startpunt

Start in het centrum van Heino, bij de TOP aan de Paalweg in Heino. Je kunt hier de auto parkeren. Volg vanaf hier de verwijzing naar knooppunt 17.

De hoofdroute is in totaal 38 km lang. Je kunt de route uitbreiden naar 63 km voor een bezoek aan Museum de Fundatie in het centrum van Zwolle. Volg hiervoor vanaf knooppunt 77 de knooppunten: 77 - 86 - 79 - 40 - 51 - 41 - 48 - 66 - 65. Vervolgens terug: 65 - 66 - 48 - 41 - 46 - 76 - 87. Vanaf hier weer verder met de route richting knooppunt 58.

 1. route 't Rozendael

  Voor landgoed 't Rozendael bij knooppunt 42 even richting knooppunt 6 fietsen tot bij 't Rozendael. Vervolgens weer terugfietsen naar knooppunt 42 en de route vervolgen naar knooppunt 25.

 2. Landgoed 't Rozendael

  Landgoed 't Rozendael

  Landgoed 't Rozendael

  Het tegenwoordige landgoed 't Rozendael is aanvankelijk een boerenerf geweest, waar een zogenoemde spieker is bijgebouwd. Door aankoop van gronden met boerderijen en vooral door vererving is een groot buitengoed ontstaan. Er zijn gebouwen bijgekomen, lanen, parken en bossen aangelegd.

  Een ernstige aantasting van het landgoed vond plaats in 1880 door de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo. Deze loopt nu dwars door het landgoed heen. Via vererving kwam 't Rozendael in 1914 in bezit van F.A.R.A. baron van Ittersum. In 1939 werd het landgoed, ondergebracht in de stichting

  het Baron van Ittersum Fonds. Een belangrijk moment, want één van de doelstellingen van de stichting is het in stand houden van 't Rozendael. In 1987 slaagde de stichting erin de meeste grond van het Nijenhuis met boerderijen erbij te kopen.

  Door dit landgoed van 500 ha met 30 erven zijn de natuur- en cultuurlandschappen ten zuiden van Heino behouden gebleven. Ze vormen een prachtig wandelgebied voor de dorpsbewoners, maar ook voor de duizenden toeristen die het gebied jaarlijks bezoeken.

 3. Kasteel het Nijenhuis

  Kasteel het Nijenhuis

  Kasteel het Nijenhuis

  Tussen de dorpen Heino en Wijhe ligt Kasteel het Nijenhuis.Naast wisselende presentaties uit eigen collectie zijn in het kasteel vele tentoonstellingen te zien. De beeldentuin biedt plaats aan een kleine 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. www.museumdefundatie.nl

 4. Landgoed De Colckhof

  Landgoed De Colckhof

  Landgoed De Colckhof

  De Colckhof is een landgoed met buitenplaats gelegen in Laag Zuthem in de gemeente Raalte, provincie Overijssel. De Colckhof heeft een omvang van 40 hectare, waarvan 25 ha uit bos bestaat. Het gebied is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

 5. Landgoed Den Alerdinck

  Landgoed Den Alerdinck

  Landgoed Den Alerdinck

  Middenin het Sallandse coulissenlandschap ligt dit prachtige landgoed. Gebouwd in 1680 en sinds 1985 in het bezit van Wouter Koning, die deze buitenplaats met veel zorg en aandacht heeft teruggebracht in de oude stijl met de allure van weleer, is Den Alerdinck geschikt gemaakt voor velerlei gebruik.

 6. Route uitbreiding naar Zwolle

  Hieronder de knooppunten voor de extra route lus naar Zwolle. Volg deze punten vanaf knooppunt 77, dit is de lange route van 63 km. 77 - 86 - 79 - 40 - 51 - 41 - 48 - 66 - 65. Terug via: 65 - 66 - 48 - 41 - 46 - 76 - 87 en vervolgens verder met 58

 7. Museum de Fundatie

  Museum de Fundatie

  Blijmarkt 20

  Dit neoclassicistische pand deed deinst als Paleis van Justitie. Nu is het een kunstmuseum met een topcollectie beeldende kunst. Een eyecatcher is de ellipsvormige opbouw, de 'Art Cloud'.

 8. De Zwevende Kei

  De Zwevende Kei

  De Zwevende Kei

  Nabij het NS-station staat de Zwevende Kei. Dit is een kunstwerk van Bas Maters. Deze enorme zwerfkei die balanceert op een scheef staand zuilelement, is geplaatst in 2000. De stalen constructie waarop De Zwevende Kei is gebouwd gaat zeventien meter de grond in.

 9. route kasteel Rechteren

  Voor een kijkje bij kasteel Rechteren bij knooppunt 83 even rechtdoor fietsen over de Rechterensedijk tot kasteel Rechteren. Vervolgens weer terugfietsen naar knooppunt 83 en daar de route vervolgen naar knooppunt 82.

 10. Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren (uit de 14e eeuw) is gesitueerd op een eiland in een dode rivierarm van de Overijsselse Vecht. Een stenen boogbrug geeft toegang tot het kasteel. Het is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Het kasteel is niet te bezichtigen

 11. Huis Den Berg

  Huis Den Berg

  Huis Den Berg

  Huis Den Berg is een oude havezate, die sinds 1483 in bezit is geweest van verschillende adelijke families. Sinds 1703 in bezit van de familie Van Dedem. In 1703 werd het huis herbouwd zoals het nu staat. Een wandeling rond de grachten is zeer de moeite waard.

 12. Camping Heino

  Camping Heino

  Camping Heino

  Camping Heino, gelegen in het groene Overijssel, is een echte kinder- en seniorencamping. Er is animatie voor de kinderen en volwassenen in vakantieperiodes. Persoonlijke aandacht, gemoedelijkheid en plezier staan bij ons voorop. In het restaurant kunt u terecht voor een heerlijke smaakbelevenis.

 13. De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst is een eeuwenoud landgoed , waarvan 5 ha overgebleven zijn. Het grenst aan de bebouwde kom van Heino. Het is een plaats waar het ontstaan van Heino en haar rijke historie nog terug te vinden is. In de 13e eeuw werden boerderijen gebouwd op de grens van de hoge en de lage gronden.

  Dit was het begin van het ontstaan van Heino. Geschiedschrijving spreekt reeds van een boerderij op de plaats met de naam Vlaminckhorst in de 13e eeuw.

 14. Nicolaaskerk Heino

  Nicolaaskerk Heino

  Nicolaaskerk Heino

  De Nicolaaskerk in Heino is een hervormde kerk die in de 19e eeuw is gebouwd in waterschapsstijl. Het in het register van rijksmonumenten opgenomen gebouw is een van de weinige waterstaatskerken van Overijssel.

  Waterstaatskerk is de benaming voor kerkgebouwen die tussen 1824-1875 met financiële steun van de overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring van het ministerie van Waterstaat, het is niet de benaming voor een speciale bouwstijl.