De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

De Deventer Schilder Breenbergh

BBKK-lezing door Paul Brinkmann

De in 1598 te Deventer geboren kunstschilder Breenbergh ontwikkelde zich tot een van de voorlopers van de landschapschilderkunst.

Breenbergh deed zijn inspiratie op in Rome tussen 1619 en 1629 waar hij behoorde tot de oprichters van de Bentvueghenter, een groepering van Nederlandse en Vlaamse kunstschilders die bijna 100 jaar heeft bestaan. Via een betrekking bij de adellijke familie Orsini kwam hij tot grote ontwikkeling in zijn manier van tekenen. Beelden uit die periode krijgen na terugkeer naar Nederland in zijn schilderijen met Italianiserende landschappen regelmatig een prominente plek. Zijn werken hangen in vele beroemde musea over de hele wereld. Twee van de vier, in Nederlandse Musea getoonde werken van Breenbergh, bevinden zich in Deventer.