De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Zoek de Zon op !

Onder die titel neemt de Sterrenwacht Hellendoorn op zondag 7 juli, deel aan het landelijk evenement de Zonnekijkdag van de KNVWS ( Koninklijke Vereniging van Weer en Sterrenkunde). Onze zon staat op die dag centraal in een mooi afwisselend en leerzaam programma.

De zon is er elke dag, maar wat weten we eigenlijk van de zon behalve het feit dat je er lekker bruin van kunt bakken aan het strand?

Nou dat is best wel heel veel.
Onze zon staat namelijk “maar” 150 miljoen km van ons vandaan en dat is astronomisch bezien niet ver. Vandaar dat de zon al jarenlang goed bestudeerd is zowel vanaf de aarde alsook met satellieten die om de zon cirkelen.
De zon is eigenlijk een heel groot laboratorium voor natuurkundigen waardoor er veel bekend is over de zon. Die kennis betreft zowel processen die zich diep in de zon afspelen, als ook van het dynamische oppervlak van de zon, want dat oppervlak kan met speciale telescopen vanaf de aarde worden waargenomen.

Beleef het Zonobservatorium!
De Sterrenwacht Hellendoorn beschikt over een set van samenhangende instrumenten waardoor er eigenlijk sprake is van een Zonobservatorium.
Zo zijn er twee flinke speciale Zonnetelescopen waarmee de bezoekers op verschillende golflengtes, veilig naar de zon kunnen kijken. Op die telescopen zit een spectroscoop waarmee het zonlicht in alle kleuren van het spectrum is te zien.
Dit spectrum vertelt ons alles over de chemische bestanddelen van de zon en daardoor ook over andere sterren.
Mocht de zon zich toevallig even achter de wolken verschuilen die middag, dan wordt met de radiotelescoop de straling van de zon op radiogolflengtes toch zicht- en hoorbaar gemaakt. Daarnaast is er op het buitenterrein van de Sterrenwacht een zogenaamde analemmatische zonnewijzer aanwezig, waar uitleg wordt gegeven over de relatie tussen zonnetijd en kloktijd. Last but not least kunnen de bezoekers die middag in het Planetarium, - ons “theater van de kosmos” -, een speciale tour over de zon meemaken.

Kortom: zondagmiddag 7 juli valt er heel wat te zien en te beleven met de zon bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Elk programma over de zon duurt een uur en wordt vanaf 12.00u. in 4 sessies aangeboden.

Programma: Zoek de Zon op
- Start eerste sessie om 12.00u. vervolgens om 13.00–14.00 en 15.00 u.

  • Beleef in het planetarium een speciale Zonnetour.
  • Bezoek de Sky-Walk met Zonprojectie.
  • Zie en hoor de Zon via de Radiotelescoop
  • Kijk in koepel door de twee Zonnetelescopen met spectroscoop
  • Maak een onder begeleiding van een sterrengids een excursie naar de Analemmatische zonnewijzer op het buitenterrein.

NB: Veiligheid voorop!
De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters kan de heftige intensiteit van de zon schade aan je ogen veroorzaken.
Sterrenwachten hebben de juiste middelen tot hun beschikking om jou veilig naar de zon te laten kijken.