De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Open Tuin Dijkerhoek

Dit jaar opent De Hegeman voor het eerst haar bijzondere tuin voor publiek en wel het 1e weekend van juni en het eerste volledige weekend van september.

In dezelfde weekenden is de bijzondere tuin van Erve Odinc in Markelo te bezichtigen. De ogenschijnlijk zeer verschillende tuinen hebben bij nadere bestudering toch veel overeenkomstige kenmerken. Een heldere structuur van hagen zorgt voor een jaarrond sterke compositie, waarbinnen ruimte is voor weelderige beplanting. Ook de ligging toont overeenkomsten. Vanuit de beslotenheid van de tuinen zijn op verschillende plekken, prachtige vergezichten over het omringende agrarische landschap gecreëerd.
U ben harte uitgenodigd om de tuinen te komen bekijken (en te vergelijken).

De Hegeman
Oude Deventerweg 59, Dijkerhoek
www.mennoboer.nl

Erve Odinc
Seinenweg 2, Markelo
www.erveodinc.nl

Algemene informatie
In 2019 is de tuin te bezichtigen in de weekenden van 1/2 juni en 7/8 september.
De poort gaat open om 11.00 uur en sluit om 17:00 uur.
Entree: €5,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis.
De tuin is in de twee genoemde weekenden gratis toegankelijk voor donateurs van de Tuinenstichting.
In de weken 23, 24, 37 en 38 is de tuin op afspraak voor groepen te bezoeken.
Groepen tot 15 personen: €75,00 Elke extra persoon + €5,00.

Geschiedenis
Meer dan twee eeuwen was dit een boerenbedrijf. Op historische kaarten is de naam ‘de Hegeman’ nog terug te vinden. De boerderij verdween, maar de naam ging niet verloren. De Dijkerhoekse molen uit 1890, gebouwd in opdracht van de toenmalige bewoner van de boerderij, draagt de naam met trots. De link met de molen is nog altijd zichtbaar door de molenstenen in de trappartijen.
Op de plek van de boerderij is in 1968 een nieuw huis verrezen. De oude leilindes markeren nog de voorzijde van de verdwenen boerderij. Ook de grote eiken hebben de boerderij nog in bedrijf gezien. De tuin heeft onder invloed van verschillende (tuin)architecten veel gedaantes gekend en is door de aankoop van aangrenzende stukken grond flink in omvang gegroeid.

Momenteel wordt er gewerkt aan het toevoegen van kleur. Op het grote gazon worden kleurrijke, langbloeiende borders aangelegd en ieder najaar worden de hoeveelheid stinzenbloemen verder uitgebreid.