De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat alle evenementen afgelast moeten worden in verband met het Corona-virus. Ook zijn publieke locaties waar bijeenkomsten plaatsvinden zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden gesloten en afgelast. De maatregelen gelden voorlopig tot 1 juni 2020. We raden iedereen aan om via onze website naar de website van het evenement/locatie te gaan en goed van tevoren te informeren of het evenement zal plaatsvinden en/of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

KunstaanZ: Verlaten Schoonheid

Tentoonstelling in het teken van de schoonheid van verval. Verlaten en vervallen gebouwen. Een laag stof, een streep licht door het gebroken glas. Ooit statig en chic, nu vervallen en soms in de haast verlaten. De tentoonstelling van KunstaanZ Deventer toont werk van Wil Westerweel, Wil Crooymans, Marloes der Kinderen, Lies van Dam, Anne Stolwijk en Jan Verschueren.

Een gerafeld gordijn en een oude stoel zijn de enige sporen die herinneren aan vroegere bewoning en het oorspronkelijk gebruik. De fascinatie voor dergelijke gebouwen en hun schoonheid wordt wereldwijd vastgelegd door beeldend kunstenaars en urbexfotografen. Curator René Zonneveld nodigde Wil Westerweel, Marloes der Kinderen, Wil Crooymans, Lies van Dam en Anne Stolwijk uit om hun werk te tonen. Zonneveld combineert hun werk met de beelden die de Belgische kunstenaar Jan Verschueren construeert van schroot en gevonden voorwerpen. De tentoonstelling Verlaten Schoonheid is te zien van 16 februari tot en met 28 april 2019 in Brink 16, Deventer.

Urbexfotografie Urbex – een samentrekking van urban (stedelijk) en exploring (ontdekken) – refereert aan de fascinatie van de fotograaf en kunstenaar voor de schoonheid van het verval en de geschiedenis van verlaten gebouwen. De beelden van deze locaties laten de (oorspronkelijke) architectonische schoonheid van het pand zien, terwijl bijvoorbeeld het achtergelaten meubilair en de sporen van bewoning vragen oproepen: Wie woonden hier en waarom zijn ze vertrokken? Hoe leefden ze? Werd er gewoond, gewerkt, gedanst, gehuild en liefgehad? Maar vooral: Hoe kan het dat het verval alle ruimte gekregen heeft en niemand zich nog langer bekommert om deze prachtige panden en hun geschiedenis? Urbexfotografen willen de schoonheid en het verhaal van deze gebouwen vastleggen voor ze instorten, gesloopt of gerenoveerd worden. Ze speuren niet alleen eigen land af naar dergelijke locaties maar kijken vooral over de landsgrenzen.