De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat alle evenementen afgelast moeten worden in verband met het Corona-virus. Ook zijn publieke locaties waar bijeenkomsten plaatsvinden zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden gesloten en afgelast. De maatregelen gelden voorlopig tot 1 juni 2020. We raden iedereen aan om via onze website naar de website van het evenement/locatie te gaan en goed van tevoren te informeren of het evenement zal plaatsvinden en/of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Expositie 'de Waerdenborch Variaties'

Collectie Nagelhout

Vanaf 22 juni t/m 20 september luidt de titel van de expositie van Collectie Nagelhout 'Variatie'. Leerlingen van SGC De Waerdenborch uit Holten zelf hebben een kunstwerk gemaakt geïnspireerd op een werk van Nagelhout.

Wat kan het boeiend zijn geïnspireerd te worden door een bestaand kunstwerk! En dan naast je inspiratiebron te mogen hangen in het Kulturhus, in een heuse expositie. Zie hier de expositie Variatie.
De tekenleerlingen van 4 havo en 4 en 5 vwo hebben uit de grote Nagelhoutcollectie hun keuze gemaakt, dat werk gekozen dat hun oog raakte, waarin ze verwantschap zagen met hun eigen werken en/of esthetiek.
Ze hebben hun gekozen kunstwerk onderzocht, begrepen, vertaald, verbeeld met hun creatieve mogelijkheden. Soms door de voorstelling in een andere techniek vorm te geven, soms door uit het werk bepaalde details te halen, delen te abstraheren of juist een inhoudelijke kant van het werk te benadrukken.
In ieder geval hebben de leerlingen zich het kunstwerk toegeëigend. 4 havo en 4 vwo hebben vooral via het experimenteren met verschillende druktechnieken als droge naaldets, monotype, sjabloon- en materiaaldruk het werk ‘gekopieerd’, verbeeld.
5 vwo is op een andere manier aan de slag gegaan door eerst te analyseren wat hun zo in het kunstwerk aansprak. Was dat het lijnenspel, het kleurenpalet, de verftoets, het genre, een inhoudelijk verhaal of persoonlijke associaties?
Uiteindelijk hebben ze daarin een persoonlijke keuze gemaakt, die in de expositie zichtbaar wordt.
Hoe dicht of hoe ver ze van het oorspronkelijke werk zijn beland kunt u zelf aanschouwen.
Hopelijk raakt u net als zij geraakt door zowel hun werk als het werk uit de Nagelhoutcollectie.
Het zal in ieder geval verrassend zijn om het werk door hun ogen opnieuw te bekijken.