De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Dagje Hellendoorn

een gezellige uitje voor jong en oud

Ambachten van vroeger en nu. Tijdens het jaarlijks Dagje Hellendoorn is er voor jong en oud van alles te beleven. Alles speelt zich af rondom Museumboerderij Erve Hofman in Hellendoorn.

Nieuw is de hoepelbrander Piet Westendorp. Hij is de laatste in Nederland die nog metalen hoepels om houten wielen legt. Vooral door het gebruik van vuur is het een spectaculair gezicht. Verder kan iedereen een kijkje nemen in de bijzondere wereld van landbouwmachines en tractoren. Voor de vele liefhebbers zijn er tientallen bijzondere brommers te zien. De brommers zullen bovendien een toertocht maken die begint en eindigt op de feestweide aan de Hofmanstraat.

Verder worden er in en rondom de museum Erve Hofman demonstraties gegeven van allerlei oude beroepen, zoals karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Er wordt gedorst met een antieke dorsmachine en op de ouderwetse manier met een vlegel. Men kan genieten van weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en allerlei andere oude ambachten. Altijd al willen weten hoe je mosterd maakt. De mosterdmaker laat het zien. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vakman of vakvrouw aanwezig.

Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar de smeden hun kunsten met het laaiend vuur, aambeeld en blaasbalg laten zien.
Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek met cavia’s, konijnen en andere kleine dieren.
Jong en oud kan een rondritje maken met Bello, de oude dorpstrein, waarmee men zich weer in de jaren dertig van de vorige eeuw waant. Enkele harmonicaspelers zorgen voor een passende muzikale omlijsting en de inwendige mens wordt niet vergeten. Er zijn allerlei belegde broodjes, er is krentenwegge en natuurlijk een ijskar.

Om 11.00 uur wordt het startsein gegeven door Riekie Smeets, eigenaresse van restaurant de Hazelaer op vakantiepark Hof van Salland.

Het Dagje Hellendoorn is een activiteit van de Stichting Oald Heldern in samenwerking met de Vereniging Oale Ambachten.