De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

De Nagelhoutreis van Jan Brugge

De werken variërend van forse Siberisch krijt tekeningen tot gouaches en aquarellen, geven de bezoeker een goed beeld van deze reis.

Zijn verblijfplaats Saillans en de reis die hij van hieruit ondernam naar de Zuid-Franse kust naar o.a. Mougins en het plaatsje Fontaix met het klassieke tempelcomplex, kregen gestalte door de achttien kunstwerken. Daarnaast wordt zijn artistieke ontwikkeling getoond met eerder en later werk.

Johannes Nicolaas Brugge werd in 1918 in Purmerend geboren. Op jonge leeftijd toonde hij al een sterk gevoel voor kleur, vorm en ritme. Na de Mulo-opleiding volgde hij de opleiding bij het Genootschap Kunstoefening, Middelbare School voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem, de huidige Hogeschool voor Kunsten Artez. Aanvankelijk tekende en schilderde hij figuratief, later abstract. Na 1951 kreeg hij naast zijn kunstenaarschap een baan als tekendocent bij een middelbare school. Ook werkte hij als creatief therapeut bij het Psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven.

Expositie Jan Brugge in de Nagelhoutzaal

Van 24 november 2018 t/m 23 februari 2019 is in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus in Holten de expositie “De Nagelhoutreis van Jan Brugge” te zien.

Jan Brugge werd in 1918 in Purmerend geboren. Op jonge leeftijd toonde hij al een sterk gevoel voor kleur, vorm en ritme. Na de Mulo-opleiding volgde hij de opleiding bij het Genootschap Kunstoefening, Middelbare School voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem, de huidige Hogeschool voor Kunsten Artez. Aanvankelijk tekende en schilderde hij figuratief, later abstract. Na 1951 kreeg hij naast zijn kunstenaarschap een baan als tekendocent bij een middelbare school. Ook werkte hij als creatief therapeut bij het Psychiatrisch Ziekenhuis Brinkgreven.

De werken, variërend van forse Siberisch krijt tekeningen tot gouaches en aquarellen, geven de bezoeker een goed beeld van zijn in 1951 gemaakte Nagelhoutreis. Zijn verblijfplaats Saillans en de reis die hij van hieruit ondernam naar de Zuid-Franse kust naar o.a. Mougins en het plaatsje Fontaix met het klassieke tempelcomplex, kregen gestalte door de achttien kunstwerken. Daarnaast wordt zijn artistieke ontwikkeling getoond met eerder en later werk.

De Nagelhoutzaal is geopend op maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur (behalve 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). De toegang is gratis. De Nagelhoutzaal is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar is wel bereikbaar via een traplift.