Haar! Hoofdzaak!

Expositie

Een opmerkelijke expositie over alles wat met kapsels te maken heeft.

De nieuwe tijdelijke expositie in het Rijssens Museum heet Haar! Hoofdzaak. De expositie is onlangs geopend door de Rijssense kappers Benny Nijsink en Joop Kalkman. Een flink aantal Rijssense kappers, kapsters en oud-vakgenoten waren aanwezig bij de openingshandeling.

De Werkgroep Wisselexposities van het Rijssens Museum heeft voor de zomermaanden gekozen voor een expositie met een knipoog. De expositie laat enerzijds een historische ontwikkeling zien in het kappersvak als het gaat om instrumentarium, maar daarnaast zijn ook opmerkelijke kapsels te zien en wat de bedoeling van de mensen die ze dragen.

Blikvangers
De expositie Haar! Hoofdzaak! samengesteld met kappersbenodigdheden uit eigen depot, maar er is ook ruim gebruik gemaakt van de collectie van kapper Marco Leus uit Hengelo. Blikvangers zijn onder andere de twee grote antieke kappersstoelen. Rond de beide kappersstoelen is een heuse kapperszaak gebouwd compleet met spiegels en knip- en scheerbenodigdheden.

Merkwaardig
Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij met de zomerexpositie. “Het is een hele mooie expositie om tijdens de zomermaanden even in te lopen. Je ziet wat voor merkwaardig instrumentarium men vroeger gebruikte, maar ook wat mensen duidelijk willen maken met hun kapsel. De tijd, aandacht en energie die mensen in dat deel van hun uiterlijk steken laten duidelijk zien dat haar ook echt een hoofdzaak is.”

Op ‘t skearn
Bij deze expositie komt ook nog een speciale kappersverhalenavond eind augustus. “Die datum plannen we nog in overleg met de kappers die de opening hebben verricht,” zegt Dannenberg. “We kennen bijvoorbeeld de Rijssense uitdrukking “op ’t skearn”. In de tijd dat mannen zich twee keer per week lieten scheren door de kapper, werd heel veel nieuws bij de kapper uitgewisseld. Als je dan met een mooi verhaal thuiskwam, dan had je dat verhaal gehoord “op ’t skearn”.

Met ‘n tuufke
Dannenberg wil ook graag het publiek betrekken bij de verhalenavond. “Wie een mooi, merkwaardig of ontroerend kappersverhaal weet, kan dat inleveren op het museum. Maximaal 500 woorden in het Nederlands of in het dialect. Natuurlijk mogen het ook verzonnen verhalen zijn, maar ze moeten ergens wel wat raakvlak hebben met de expositie of de kappers. Bedenk bijvoorbeeld een verhaal rond de ooit stereotiepe Rijssense vraagstelling: Hoe döanig? Met ’n tuufke? Zet er je naam, telefoonnummer en e-mailadres onder. Of stuur het per e-mail naar g.dannenberg@rijssensmuseum.nl Het mag ook een gedicht zijn. Afhankelijk van wat er binnenkomt kunnen we dan de indeling van de verhalenavond maken. De eerste verhalen zijn overigens al binnen.”

Gratis jubileumzaterdagen
De Rijssense Musea zijn deze zomerperiode extra lang open. Van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Alle zaterdagen tot en met 8 september is de toegang gratis wegens het jubileum Rijssens 775 jaar Stad. Op maandagmiddag is het publiek ook welkom van 13.30 uur tot 17.00 uur. Dinsdag 17 juli start de serie van 6 zomermuseumdagen met een speciale brandweerdag. Van 11 tot 16 uur is de Brandweer Twente aanwezig met demonstraties en een springkussen voor de kinderen. Met de beide brandweerwagens van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen kunnen ritten gemaakt worden.