De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Expositie Bertus Sondaar Harderwijk

Vanaf 1 mei a.s. is er in de expositieruimte van het Kulturhus aan de Smidsbelt in Holten een expositie te zien van Bertus Sondaar uit Harderwijk.

Bertus Sondaar (1951 Amsterdam) is tekenaar/kunstschilder. Hij woont en werkt in Harderwijk. Als kind tekende Bertus al. Ooit besteedde de Libelle daar al aandacht aan. Hij tekende datgene wat hij mooi vond, tekenen was en is zijn leven. Van beroep werd hij kunst/schilderijenreparateur.

Tekeningen, spontaan op paneel gezet, geven zijn aan absurdistische ironie grenzende visie op de huidige maatschappij weer. Zijn olieverfwerken gaan technisch terug naar de Renaissance. Sondaar bestudeerde heel uitvoerig historische technieken. Kleur gaat bij hem stadium na stadium. Hij zet iets op paneel, geeft het een vernislaag vervolgens gaat hij verder totdat alle details zijn gezet. Het werk groeit als het ware onder zijn handen, waarbij iedere fase wordt afgerond met een vernislaag.

Voor Sondaar is een aantal dingen heel belangrijk. Geen platte weergave maar rondingen en volume. Duidelijke omtrek van het weergegevene. Veel diepte in het werk, gevormd door vergezichten vanaf de belangrijke aspecten op de voorgrond. En vooral schaduwwerking. En iedere fase weer afgedekt met de vernislaag. Geen enkel detail ontkomt aan zijn onderzoek. Collega-kunstenaars komen soms bij hem om raad te vragen. Zijn werk heeft veel buitenlandse belangstelling ( Los Angeles, Denemarken, Duitsland) en is diverse malen tentoongesteld. Op uitdrukkelijk verzoek van Bertus Sondaar en zijn vertegenwoordigster kunst-architectuurhistorica mevrouw Tineke Loggers, worden op deze expositie in Holten ook enkele zwart-witfoto’s van Holtenaar Hans Wissink geëxposeerd. Toen Sondaar het werk van Hans Wissink zag, was hij zo onder de indruk en zag hij een zodanige mooie wisselwerking met zijn werk dat hij er op stond dat Hans samen met hem zou exposeren. De foto’s van voormalig gemeente-ambtenaar Hans Wissink zijn in Holten en omgeving al redelijk bekend. Hans begon met zijn modelfotografie in 1985 en had al in 1987 veel succes met een expositie in Velp. Dat was het eerste moment waarop hij zich als kunstenaar/fotograaf manifesteerde. Het bekende gezegde in de fotografie “ Denken in Vormen Schrijven met Licht” is tekenend voor zijn werk. In zijn fotografie werkt hij met licht en schaduw en maakt daarvan een totaal eigen en vaak abstracte kunstcreatie. Het zwart/wit is daarbij zijn sterke kant. Hij beheerst de techniek volledig zoals duidelijk is te zien in zijn werk.

De expositie is te zien tot en met 25 augustus op maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.