1. Deventer: een historisch decor
  Deventer: een historisch decor

  Deventer: een historisch decor

  Stoppen? Nee, daar denkt Emmy Strik (77) nog niet aan. Voorlopig blijft ze nog wel even het gezicht van Dickens Festijn in Deventer. Althans, zolang haar gezondheid het toestaat. En gelukkig maar, want iemand met zo veel liefde voor Deventer als culturele stad, tilt elk evenementen tot grote hoogten.

  Geschreven door Yoni
 2. Sallands schoonheid is nu nog een goedbewaard geheim
  Sallands schoonheid is nu nog een goedbewaard geheim

  Sallands schoonheid is nu nog een goedbewaard geheim

  Waar hij fietst, dat maakt oud-profwielrenner Theo de Rooij niet zo veel uit. Als hij maar fietst. Of hardloopt, want dat doet hij ook. En met de Sallandse Heuvelrug letter-lijk naast de deur, is er altijd wel een mooi rondje te maken. “Elke keer als ik mijn loop-schoenen aantrek of mijn fiets klaarmaak, dan bereid ik me voor op de mooiste training van mijn leven.”

  Geschreven door Yoni
 3. Al wandelend vind je de typische Sallander en zijn cultuur
  Al wandelend vind je de typische Sallander en zijn cultuur

  Al wandelend vind je de typische Sallander en zijn cultuur

  Wandelen kun je overal. Maar alleen in Salland ontmoet je onderweg typische Sallanders. En die maken het verschil, vindt Maaike Heethaar (35). Ze stond aan de wieg van de Sallandse Wandelvierdaagse, een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot bijna on-Sallandse proporties. Een wandelweek waarin de streek en zijn cultuur de boventoon voeren.

  Geschreven door Yoni
 4. Ontdek onze landgoederen
  Ontdek onze landgoederen

  Ontdek onze landgoederen

  Als je in Salland bent, dan kom je er heel veel tegen. We hebben het over landgoederen. Salland is zelfs de regio met de hoogste dichtheid aan landgoederen. Plekken met oude gebouwen, indrukwekkende verhalen, mooie tuinen en parken en wandel- en fietsmogelijkheden. We raden dan ook aan om tenminste één van deze landgoederen te bezoeken. We hebben er 10 uitgelicht, maar er zijn er nog veel meer.

 5. Verliefd op de IJssel
  Verliefd op de IJssel

  Verliefd op de IJssel

  Jan Terlouw maakte er een gedicht over en beschreef de IJssel als zijn liefde. En hier zijn wij het helemaal mee eens. Bescheiden als we zijn, durven we te zeggen dat de IJssel de mooiste rivier van Nederland is. De combinatie van stromend water, de uiterwaarden, de natuurgebieden, de gezellige drukte van zowel schepen als pleziervaart maakt dat de IJssel voor iedereen wat te bieden heeft. We geven je acht redenen waarom je, net als Jan Terlouw, verliefd wordt op de IJssel.

 6. Dekzandlandschap
  Dekzandlandschap

  Dekzandlandschap

  Tijdens de laatste of Weichsel-ijstijd, 120.000 tot 11.000 jaar geleden, was Salland een kale vlakte. Poolwinden bedekten het gebied met een deken van zand. Op de lijn Okkenbroek-Heeten-Raalte vormde zich een gordel van betrekkelijk hoge zandruggen

 7. Rivierenlandschap van de IJssel
  Rivierenlandschap van de IJssel

  Rivierenlandschap van de IJssel

  Toen na de Saale-ijstijd de ijslob was afgesmolten, hernam de Rijn zijn loop naar het noorden, richting het huidige Zwolle. De rivier had afwisselend een snelstromend, vlechtend en een rustig, meanderend karakter, afhankelijk van het klimaat.

 8. Stuwwallandschap
  Stuwwallandschap

  Stuwwallandschap

  De Sallandse Heuvelrug is ontstaan gedurende de Saale-ijstijd, 200.000 tot 130.000 jaar geleden. Een gletsjertong is vanuit Scandinavië de rivierendelta van de Rijn binnengedrongen en heeft een 25 km breed en 50 tot 100 m diep bekken gevormd. Aan de zijkanten zijn het Veluwemassief en de Sallandse Heuvelrug opgestuwd.

 9. Ontdek de Holterberg
  Ontdek de Holterberg

  Ontdek de Holterberg

  Er op uit in Nederlands natuurgebied met bos, heide en heuvels. Een plek met panoramische vergezichten om in alle rust en ruimte te hiken of te hardlopen, te onthaasten of te herdenken. De Holterberg vind je in het zuidelijk deel van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Behalve de Holterberg liggen in het park nog de Haarlerberg, de Noetselerberg en de Kleine en Grote Koningsbelt. De laatste is met zo’n 75 meter boven zeeniveau de hoogste heuvel, maar de Holterberg (60 m) is waarschijnlijk de bekendste. De heuvels zijn een overblijfsel uit de Saale-ijstijd. Zo’n 150.000 jaar geleden werd ons land bedekt door een ijskap. Glijdende ijsmassa’s van soms 300 meter dik stuwden als bulldozers de onderste grondlagen omhoog tot hoge ruggen, de zogenaamde stuwwallen. Op de plekken waar het ijs de grond wegdrukte, ontstonden bekkens. Zo vormde zich een natuurgebied met voor Nederlandse begrippen flinke hoogteverschillen.

 10. Zalmfilet met asperges uit de oven
  Zalmfilet met asperges uit de oven

  Zalmfilet met asperges uit de oven

  Een heerlijke combinatie van asperges en zalm. [Download hier de receptkaart](https://www.touristserver.nl/file/2231/Flyer+A5+3+Zalmfilet+met+asperges+uit+de+oven+-+apr2020+LR+%28003%29.pdf "" B)

 11. Lente asperges met aardbeien
  Lente asperges met aardbeien

  Lente asperges met aardbeien

  Een heerlijk asperge voorgerecht, lente asperges met aardbeien. Dit recept is voor zes personen. [Download hier de receptkaart](https://www.touristserver.nl/file/2232/Flyer+A5+2+Lente+asperges+-+apr2020+LR.pdf "" B)

 12. Boeren asperges
  Boeren asperges

  Boeren asperges

  Echte boeren asperges, een heerlijk hoofdgerecht voor 6 personen. [Download hier de receptkaart](https://www.touristserver.nl/file/2230/Flyer+A5+1+Boerenasperge+-+apr2020+Proef.pdf "" B)