Natuur in Salland

Carolien ontdekt de Sallandse Heuvelrug

  • Geschreven door Carolien
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1409 x bekeken

In de herfst verblijft Carolien van de blog Dream the World meerdere dagen in een huisje op het Landalpark Twenhaarsveld in Overijssel. Er is van alles te beleven in en rondom het park. Dit keer komt ze echter met één doel en dat is: wandelen op de Sallandse Heuvelrug.

De Sallandse Heuvelrug, eeuwenoud Nederlands landschap

De Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied in de provincie Overijssel. Het bestaat voor een groot gedeelte uit droge heide. Natte heide vind je alleen nog bij het Boetelerveld. Het Nationale Park heeft maar liefst 26 bergen, variërend van 38 tot 75,5 meter. Geen wonder dus dat je hier ook prachtige vergezichten hebt als je wandelend op pad gaat. De Sallandse heuvelrug is 180.000 jaar ontstaan in de (voorlaatste) ijstijd. Gigantische ijsmassa’s schoven vanaf Scandinavië naar het zuiden en namen zand en stenen mee. Halverwege Nederland kwamen ze tot stilstand. Door de ijsmassa werd de grond opzij gedrukt. Zo zijn de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug ontstaan.

Hazelworm
Hazelworm


De wandelroutes

Vanuit verschillende ingangen starten wandel-, fiets- en atb-routes door het park. Ik geef je tips voor drie routes. Elke route start bij een andere ingang. Je vindt er parkeerplaatsen, een informatiepunt en horecagelegenheid.

Startpunt Holterberg

Startpunt Haarle

Startpunt Nijverdal

Nieuwsgierig geworden? Lees de complete blog hier.

Lees meer van Carolien's blogs op www.dreamtheworld.nl!

Meer verhalen uit Salland