Beleef de bevrijding

In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

In Overijssel vind je dan ook veel herinneringen aan deze tijd zoals oorlogsbegraafplaatsen, monumenten, historische locaties en musea. In de regio’s Salland en Twente zijn 4 Liberation Fietsroutes ontwikkeld die langs deze plekken leiden.

Vier Liberation Fietsroutes

Met behulp van het fietsknooppuntensysteem in Salland en Twente zijn deze routes uitgezet. De routes zijn beschreven in het routeboekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. Dankzij deze routes kun je op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De routes variëren van 45 t/m 75 kilometer. Niet alleen maak je kennis met de gebeurtenissen rondom de bevrijding, maar ook met het schitterende landschap waaronder het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en historische steden zoals Hanzestad Deventer. In het boekje staan overnachtingstips, maar ook een overzicht van de bezienswaardigheden tijdens je fietstocht. Het routeboekje is verkrijgbaar bij de Tourist Info’ en VVV’s in Salland en Twente voor € 1,50 . Meer informatie over de Liberation Fietsroutes in Salland en Twente vind je op www.visitoost.nl/liberationroute .

Luisterplekken

Op initiatief van de gemeenten Wierden, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen- Holten, Olst-Wijhe, Raalte en Deventer zijn op vier locaties in Twente en drie in Salland luisterplekken gecreëerd. Bij deze luisterplekken kun je luisteren of lezen over een specifieke gebeurtenis rondom de bevrijding. De teksten kunnen beluisterd worden via de website www.liberationroute.nl of door te bellen naar 0900-5423 728 (€1,00 per gesprek). De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden.

Canadese begraafplaats

Het ereveld 'De Canadese Begraafplaats Holten' op de Holterberg is één van de indrukwekkendste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die na vijf jaar van onderdrukking zorgden voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland. Veel Canadese bevrijders brachten tijdens de bevrijdingsoperaties het grootste offer. Op de Canadese begraafplaats vinden 1394 militairen in een monumentale omgeving hun laatste rustplaats. www.canadesebegraafplaatsholten.nl

Memory Oorlogs- en Vredesmuseum

Het Memory Museum wordt begin 2019 gerenoveerd en uitgebreid. De uitbreiding van het museum maakt het museum een Overijssels centrum voor educatie en debat over thema’s van vrede en veiligheid. In het oorlogsmuseum beleef je als bezoeker stap voor stap de periode 1935-1945. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van de gebeurtenissen in deze tijd. Te midden van levensechte diorama’s kun je met alle zintuigen de oorlog ervaren. Daarnaast worden er in het nieuwe museum ruimtes voor lezingen, educatie en wisselexposities van Historisch Centrum Overijssel. De verwachting is dat het vernieuwde museum mei 2019 haar deuren weer opent. www.memorymuseum.nl

Memorymuseum
Memorymuseum

Meer verhalen uit Salland

  1. Salland Boert en Eet Bewust: verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving

  2. Wat moet je gedaan hebben in Holten? 6 tips!

  3. Ontdek Rijssen met deze 8 tips

  4. Waar vind je de verse streekproducten van Salland? Wij geven je 6 tips

  5. Ervaar het verrassend mooie Reggedal met de boot, fiets of ter voet.

  6. Leuk en leerzaam uitje: bezoek één van de 5 museumboerderijen van Salland