Interview

Al wandelend vind je de typische Sallander en zijn cultuur

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 522 x bekeken

Wandelen kun je overal. Maar alleen in Salland ontmoet je onderweg typische Sallanders. En die maken het verschil, vindt Maaike Heethaar (35). Ze stond aan de wieg van de Sallandse Wandelvierdaagse, een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot bijna on-Sallandse proporties. Een wandelweek waarin de streek en zijn cultuur de boventoon voeren.

“Ik zeg weleens: je hebt hier in een straal van 30 kilometer alle landschappen. De heuvelrug, weiden, coulisselandschap en de rivier. Alleen geen zee.” De geboren Raaltese woont in Holten en loopt dus zo de Sallandse Heuvelrug op. Ze is per ongeluk ambassadeur geworden van het wandelen. “Vanwege mijn leeftijd denk ik.” Maar dat doet ze graag. Ze kan het mooi combineren met haar liefde voor Salland. “Bewegen is de motor voor lichaam en geest. En het is helemaal mooi als we daarvoor het Sallandse decor kunnen benutten en zo kunnen genieten van de buitenlucht.”

Het idee voor de vierdaagse begon als een onderzoek voor haar studie. Een wandelvierdaagse waar ook veel beleving bij komt kijken. Kunst, theater, streekmuziek en streektaal. Van dat goede idee werden veel mensen enthousiast. Terwijl zij afstudeerde, voegde haar vader Ben in 2008 daad bij het woord. Toen met 1000 deelnemers, tien jaar later werd de 4000 aangetikt. Daarvan komt de helft uit Salland. De andere helft uit de rest van Nederland én uit het buitenland. “De vierdaagse is bijvoorbeeld bij Vlamingen heel geliefd vanwege het onverhard wandelen. Daarnaast nemen we routes die we normaal niet kunnen bewandelen. Zo gaan we door stallen, door kastelen, dwars door een kunsttuin.”

Je kunt kiezen uit afstanden van 20, 30 en 40 kilometer, en relatief nieuw is de 12 kilometer – voor de mensen die 20 net iets te lang vinden. Qua deelnemersaantal haalt de Sallandse vierdaagse dan ook de top 4 van Nederland. Hoe dat komt? “Mensen uit het westen komen hier puur om de Sallanders. Ze ervaren het als een warm bad en vinden het fijn om hier te zijn. Je moet niks.” Maaike beschrijft de Sallander als een ‘typisch mens’. “Iemand die graag iets voor je wil doen als je z’n vertrouwen hebt. Hij heeft een bescheiden houding, maar is wel trots. Sallanders zijn laagdrempelig en hebben wel zoiets van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. En toch zijn het ook mensen die iedereen omarmen. Ze zitten eigenlijk vol tegenstrijdigheden.”

De bescheidenheid van Sallanders maakt de mooie plekken moeilijk vindbaar, vertelt ze. Zelfs voor de mensen zelf. “Ze zijn niet zo van het schreeuwen ‘Hier moet je zijn’. Zelfs mensen die hier al dertig jaar wonen worden nog in hun eigen leefgebied verrast.”

Foto: Ronald Jansen
Foto: Ronald Jansen

Ook als je niet meedoet met de vierdaagse is er nog genoeg te beleven als je van wandelen houdt. Zo is er Sallands Wandelnetwerk, waarbij je allerlei rondjes kunt maken, en rondjes aan elkaar kunt knopen. Er is echt voor ieder wat wils. En als je op pad gaat, kom je altijd verhalen tegen. Zoals het hoort, vindt Maaike. Want tijdens het wandelen wil je de streek ervaren. Dat doet ze zelf ook als ze op vakantie gaat met haar gezin. “Streekproducten proeven, mensen ontmoeten. We doen dat hier ook, op z’n Sallands.”

Daar hoort ook bij dat massaliteit niet past bij de mentaliteit. Een Nijmeegse Vierdaagse is dan ook compleet anders, zegt Maaike. “Het is de beleving en de kleinschaligheid waardoor mensen terugkomen. Je geeft hier iets mee wat je niet op andere massale plekken in bijvoorbeeld de Randstad kunt vinden. Dat zit in het DNA van de regio en dat is wat mensen enorm waarderen. Je wordt hier gelukkig, krijgen we weleens terug.”

Dat alles kan alleen maar bestaan bij de gratie van vrijwilligers. Met ruim 150 vrijwilligers tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse en vijftig het hele jaar door komt het evenement tot stand. “Dat past bij Salland, noaberschap, iets over hebben voor de maatschappij. We leveren elk jaar een topprestatie met elkaar, en wandelaars laten weten dat ze dat ook voelen. Dat we dat met liefde en zorg voor ze doen.”

Wat er nog moet gebeuren aan de vierdaagse? Niet veel. “De beleving nog verder uitvergroten. Er zijn nog zo veel verhalen die verstopt zitten in Salland, in boeken en archieven. We willen die tot leven brengen, samen met de kenners.”

Maaikes lievelingsplekjes om te wandelen

Meer verhalen uit Salland