Activiteiten Holterberg

1) Elke steen heeft een naam op de Holterberg Begraafplaats Herinner de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens een bezoek aan de Canadese Begraafplaats Holten. De Holterberg Begraafplaats is een midden in de natuur gelegen herdenkingsplek waar 1.394 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest hun laatste rustplaats hebben. 1.355 van hen zijn afkomstig uit Canada. Achter elke witte grafsteen schuilt een persoonlijk verhaal dat aan de hand van (familie)foto’s, anekdotes en origineel filmmateriaal tot leven wordt gebracht. In het bezoekerscentrum krijg je onder andere achtergrondinformatie over de bevrijding door de Canadezen van Oost-Nederland en de totstandkoming van het ereveld.

Woon de Dodenherdenking Holterberg bij op 4 mei Tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei wordt op de Canadese Begraafplaats Holten jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden. Bezoek de Dodenherdenking Holterberg: als eerbetoon aan de slachtoffers van WOII en als reminder dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

2) Bekijk dieren van dichtbij in de diorama’s van Natuurmuseum Holterberg Aan de zuidkant van de Holterberg ligt Natuurmuseum Holterberg. Dit museum is zowel toegangspoort als informatiecentrum van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en er worden diverse actieve en educatieve programma’s voor jong en oud georganiseerd: van een spannende speurtocht tot een winterse kerstwandeling onder begeleiding van een gids of verhalenverteller. Natuurmuseum Holterberg staat bekend om zijn diorama’s, elf levensgrote kijkkasten, met daarin een presentatie van levensechte wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Het museum werd in 1938 opgericht door natuur- en dierenliefhebber Piet Bos. Zijn doel: mensen dichter bij de natuur brengen door ze kennis te laten maken met de planten en dieren van de Holterberg.

3) Hollend de heuvel op: de Holterbergloop De 30ste editie van de zogeheten ‘Diepe Hel Holterbergloop’ ging vorig jaar van start in Holten. Dit najaar vertrekken de deelnemers vanuit Nijverdal. De organisatie van het hardloopevenement noemt zichzelf ‘een van de mooiste hardloopwedstrijden van Nederland’ en daar kunnen ze best eens gelijk in hebben. Het parcours met afstanden van 1 km, 5 km, 10 km en 20 km voert over verharde wegen dwars door de bossen en heidevelden van de Holterberg. De Holterbergloop: een aanrader voor elke renner die graag hardloopt in een schitterende omgeving en niet terugdeinst voor een klim heuvelopwaarts.

Meer verhalen uit Salland

  1. Hip happen in de oude haven van Deventer

  2. Fiets de favoriete MTB-route van Rob Harmeling

  3. Carolien ontdekt de Sallandse Heuvelrug

    Geschreven door Carolien
  4. Zweefvliegen in Salland

  5. Zandloper Holten - Haarle

  6. Zandloper - Heeten naar Soestwetering