Wanda verkent de Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper komt langs het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, waar een leuke interactieve tentoonstelling is. Hier kom ik meer te weten over Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en zijn bewoners. Verder op de route kom ik langs een replica van een potstal, waar vroeger de schapen stonden. De mest van de schapen werd vermengd met heideplaggen om zo de grond vruchtbaar te maken. De potstal is helaas niet meer in gebruik, de schapen zijn ingeruild voor plagmachines die de heide onderhouden.

Naast de potstal ligt voormalig Rijkswerkkamp Twilhaar, oorspronkelijk bedoeld om werkloze mannen aan het werk te zetten op de Sallandse Heuvelrug. In de oorlog brachten Duitsers hier Joodse mannen heen om te werken, die later gedeporteerd werden naar Westerbork, om van daaruit naar vernietigingskampen vervoerd te worden. Na de oorlog diende het kamp nog even als onderdak voor gezinnen uit het platgebombardeerde Nijverdal. Nadat de stad weer opgebouwd was, werd Rijkswerkkamp Twilhaar afgebroken. Nu zie je alleen nog de toegangspoort en de contouren van het kamp. Een monument doet je even stilstaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in het verleden.

Boetelerveld

Dan ineens een natuurpareltje, het Boetelerveld, het enige overgebleven natte heidegebied in Salland. De stilte in dit gebied is overweldigend en de natuur prachtig. In de verte staan een aantal grote grazers op veilige afstand. Ik zou nog wel een extra rondje willen lopen, maar ik moet door, op naar de camping!

Boetelerveld
Boetelerveld

Waarom de sallandse zandloper?

De Sallandse Zandloper is echt een aanrader. De afwisseling tussen bos en platteland maken de Sallandse Zandloper echt een top route. Het is bijzonder om te zien hoe het landschap zo drastisch verandert in een relatief korte afstand. De rust en de ruimte van Salland maken dat je er echt even tussenuit bent. Volledig opgeladen en vol van alle indrukken reis ik terug naar huis. Maar ik kom terug om ook het laatste stuk van de Sallandse Zandloper te bewandelen.

Lees hier het verhaal van Wanda

Wanda

Wandelen en buiten zijn geeft haar energie, daarom trekt zij er wekelijks op uit om nieuwe gebieden te ontdekken. Op haar blog neemt zij je mee op haar wandelavonturen. Zij brengt in woord en beeld verslag uit van de verschillende wandelingen die zij maakt, schrijft zij over de materialen die zij gebruikt en krijg je een kijkje in haar persoonlijke leven.

Meer verhalen uit Salland

  1. Wandel 4-daagse bij Abdij Sion

  2. Met z’n tweeën Salland verkennen? Dan hebben we leuke tips voor jou.

  3. Salland Boert en Eet Bewust: verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving

  4. Wat moet je gedaan hebben in Holten? 6 tips!

  5. Ontdek Rijssen met deze 8 tips

  6. Waar vind je de verse streekproducten van Salland? Wij geven je 6 tips