Kano by night in Salland

Terwijl de zon haar laatste warme stralen over de toppen van de bomen uitspreid, peddel ik rustig met de stroom (voor zover die er stond) mee op de Regge. Vissen springen her en der uit het water en de watervlootjes schoten bij de kano vandaan. Bij iedere slag met de peddel druppelt het water van de peddel die niet in het water steekt, de boot in. Beter gezegd: op mij. Binnen de kortste keren is mijn tight al doorweekt. Al ben ik blij dat ik die tight aan heb, want het stikt op het water ook van de muggen. Insmeren met Deet is geen overbodige luxe! De Regge meandert zich door het landschap en vanaf het water zie je planten en bloemen groeien, die je vanaf de kant niet zien. Terwijl ik met mijn neus (mijn eigen neus, niet die van de kajak) zo ongeveer in de kant zit, hoor ik verder op stemmen. De kanoërs van 21.00 uur komen al terug gepeddeld. Een heel grappig gezicht om een hele kudde kano’s de bocht om te zien komen. De ene wat soepeler dan de andere met uitschieters die van links naar rechts over de Regge lavere en met een bonk tegen iedere oever aan botsen. Wat dan weer een lachsalvo tot gevolg heeft. Nadat ik de groep gepasseerd ben, keert de rust weer terug. Het enige geluid is dat van de peddel in het water, het water dat onder de kajak door klotst en de krekels op de oever. Voor me begint de hemel te kleuren als de zon onder gaat. Prachtige oranje tinten die weerspiegelen in het water. In combinatie met de stilte om me heen, het gekabbel van het water onder de kajak en het gevoel over het water te glijden, valt alles van je af. Totale ontspanning. Tot een groepje eenden verschrikt vanuit de begroeiing aan de oever op vliegt en ik daardoor ook schrik en bijna eskimoteer met de kajak! De Regge begint hier nog meer te slingeren. Steeds lijkt het of het riviertje ineens stopt, maar er volgt weer een bocht. Van oorsprong was de Regge ook een meanderend riviertje, dat voor de handel met Deventer een belangrijk aanvoerkanaal vormde. In de1 19e eeuw vond er veel kanalisering plaats, maar enige tijd terug is getracht het originele verloop van de rivier in ere te herstellen. Met als gevolg een prachtig riviertje, waar in de bochten kommetjes ontstaan. Waterplanten gedijen er prima, watervogels zich thuis voelen en ik zit plots met de kajak bijna vast op de grond. Ok, hier is het een beetje erg ondiep!

Kano by night
Kano by night

Night canoeing

Ik ben nu ruim een half uur aan het peddelen en besluit om te draaien. Officieel ben ik al verder dan dat we eigenlijk ‘mochten’, maar dit is toch wel een heel mooi stukje Regge! Terwijl ik mijn kajak keer, word ik verrast door een bijna volle maan, die achter mijn rug om boven de bomen uit komt piepen (maar ik echt niet mooi op de foto krijg…). Met het verdwijnen van het laatste daglicht en in de gloed van de maan, verandert de sfeer op het water. Het krijgt iets mysterieus en schimmigs. Langs de oever ontstaan wat nevelflardjes, die van het water oppervlak omhoog kringelen. Mijn peddel laat draaikolkjes achter me, terwijl de duisternis om me heen begint in te vallen. De lichtjes op mijn kajak krijgen nu in eens betekenis. Ik kom weer in de bewoonde wereld. Althans, voor me doemen een paar lichtjes op vlak boven het wateroppervlak. Het zijn kanoërs van de 22.00 uur groep. In het duister krijgt kanoën in eens een heel andere dimensie. Met bijna geen kunstmatig licht en alleen de maan boven mijn hoofd kan ik nog zien waar ik heen moet. Weer doemt er een dobberend lichtje op met twee knullen die liggen te chillen in hun kano.

Wie, wat, waar?

Ook een keer nacht kanoën? Dat kan op dinsdag 26 juli en 2 en 9 augustus om 21.00 en 22.00 uur bij De Wilgenweard. De kosten bedragen € 6,- per persoon voor een uur kanoën en het makkelijkst is als je je opgeeft met één of twee kanopartners, zodat je samen in de kano kan. Vergeet niet om Deet, een handdoek en droge kleren mee te nemen! Waardevolle spulletjes kun je bij de bar achterlaten of meenemen in een waterdicht tonnetje.

Nieuwsgierig? Lees het complete blog Kano by night

Andrea

Hardlopen is haar passie en sport haar leven. Voor haar werk zit zij nu in Raalte, nabij de Sallandse Heuvelrug. “Ik probeer minstens één keer per week ergens in Salland de loopschoenen onder te binden en de boel vanuit een hardlopend perspectief of op een andere manier te verkennen. Want Salland is bij uitstek geschikt voor de buitensporter.

Meer verhalen uit Salland

  1. De # leukste kindercampings in Salland

  2. # Unieke overnachtingsplekken in Salland

  3. Hip happen in de oude haven van Deventer

  4. Fiets de favoriete MTB-route van Rob Harmeling

  5. Carolien ontdekt de Sallandse Heuvelrug

    Geschreven door Carolien
  6. Zweefvliegen in Salland