Doe-tips

Sallandse Zandloper van Soestwetering naar Wijhe/Fortmond

 • Leestijd Leestijd 2 minuten
 • Home 385 x bekeken

De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute van oost naar west, van rechts naar links, dwars door Salland. De route is opgedeeld in zes trajecten, tijdens deze wandelingen kom je diverse bezienswaardigheden tegen.

Het traject van Soestwetering naar Wijhe/Formtmond (traject 4b) is 9,3 km. Tijdens dit traject kom je het volgende tegen:

 1. Infocentrum IJssel Den Nul
  Het Infocentrum is gelegen langs de IJssel aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. De boomgaard van het Infocentrum, waterspeelplaats en drijfbrug sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel. Ook een kopje koffie of een lekkere lunch behoren tot de mogelijkheden in het Infocentrum.

 2. Natuurgebied de Duursche Waarden
  De Duursche Waarden bestonden tot voor kort uit graslanden, restanten van een oude rivierarm, enkele kleiputten en een grote zandwinplas. Het ondoordringbare ooibos dat rond de kleiputten is ontstaan, wordt door de plaatselijke bevolking ‘Korea’ genoemd. In 1989 is Staatsbosbeheer begonnen met een natuurontwikkelingsplan om de rivier weer meer ruimte te geven. Twee geulen werden gegraven, waarvan de grootste een open verbinding met de IJssel heeft. Hierdoor is meer dynamiek in de uiterwaarden ontstaan. In 2007 is men begonnen met nieuwe graafwerkzaamheden langs de Fortmonderweg. Voor het onderhoud van het gebied worden Schotse hooglanders en IJslandse paarden ingezet. In 2015 is er een nieuwe brug aangelegd. Deze brug verbindt de Duursche Waarden en de uitkijktoren met het Infocentrum Den Nul voor fietsers en wandelaars.

 3. Kozakkenveer naar Veessen
  Het Kozakkenveer is in het voorjaar van 2006 in de vaart genomen. Het is genoemd naar een legertje Russen dat eind 1813 bij Fortmond de IJssel overstak via zijdelings aan elkaar gekoppelde beurtschepen. De Kozakken maakten deel uit van een geallieerd leger dat Nederland bevrijdde van de Franse overheersing, na de nederlaag van Napoleon in Rusland.
  Een eerdere veerdienst bestond vanaf de Middeleeuwen tot de sluiting van de steenfabriek Fortmond in 1976. Tot dan toe produceerde deze met 25 medewerkers nog 14 miljoen bakstenen per jaar. Het landhuis met torentje aan de overkant van de IJssel is het voormalige woonhuis van Hendrik Jan Bakhuis. Deze was van 1908 tot 1925 eigenaar van de steenfabriek. De familie Bakhuis was tevens eigenaar van de vleeswarenfabriek Olba in Olst, waar de arbeiders van de steen¬fabriek ’s winters werkten. Ook nú is de vleeswarenindustrie nog belangrijk voor Olst-Wijhe.

Download hier de hele route

Meer verhalen uit Salland