we12travel

Martijn en Antonette van we12travel

Martijn en Antonette van we12travel gaan graag in eigen land op stap. "Ver weg is niet altijd per definitie beter, in Nederland zijn nog ontzettend veel onontdekte plekjes waar je, in tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, helemaal in de natuur tot rust kunt komen." Een plek waar zij zo af en toe eens komen is Salland in Overijssel. De Sallandse Heuvelrug is een van haar favoriete nationale parken in Nederland en zij hebben het gebied meerdere keren doorkruist bij het lopen van het Pieterpad. Onlangs keerden zij er terug, deze keer om een deel van de Sallandse Zandloper te doen.

Waarom Salland

"Het Salland is voor ons altijd een fijne plek om te komen. Slechts op een uurtje rijden van Arnhem en zo enorm afwisselend!"

Wandelnetwerk Salland
Het Wandelnetwerk Salland is enorm, iets wat we eerder ook al gemerkt hebben nadat we meerdere keren van Holten naar Nijverdal liepen met de tent of toen we het nationale park bezochten. Dominique legt ons uit dat de paden grotendeels onderhouden worden door vrijwilligers. Mooi!

Sallandse Zandloper

Vergezichten
De totale route heeft een hoogteverschil van 65 meter, dit is het grootste deel van de afdaling. Ik verbaas me over de bijzondere vergezichten. Iedereen die denkt dat er in Nederland geen vergezichten zijn, adviseer ik om eens naar het Salland te gaan. Je kijkt er, letterlijk en figuurlijk, je ogen uit!

Struinen
Na zo’n 8 kilometer stappen verlaten we de Heuvelrug en komen we in landbouwgebied terecht. We doorkruisen weilanden, lopen langs slootjes en pakken af en toe een stukje asfalt mee. Wilde bloemen staan overal in bloei en de grassen komen tot ons middel. Wat is het heerlijk om zo door Nederland te struinen!

Tips van we12travel

  • Het Boetelerveld is mijn favoriete stukje van dit deel van de Sallandse Zandloper. Het is een klein gebied waar je heide kunt vinden. Er graast wild en er zijn twee wildobservatieposten.

  • In de directe omgeving van Holten zijn diverse themapaden die je kunt lopen, er zijn twee mountainbike trails en er is een heuse ‘Toeristenweg’ met allerlei leuke restaurants en terrasjes.

  • Daarnaast raad ik je aan om zeker even bij de Canadese Begraafplaats te gaan kijken.