De Sallandse Heuvelrug rolt haar Paarse Loper uit

Bergen vol beleving tijdens beleefweken Sallandse Heuvelrug

Iedereen in de omgeving weet dat de Sallandse Heuvelrug half augustus tot begin september op haar mooist is. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug, hopelijk ook dit jaar, prachtig paars. Tijdens De Paarse Loper, de beleefweken van de Sallandse Heuvelrug, worden er in deze periode leuke natuur-activiteiten georganiseerd. Naast de bestaande activiteiten van de afgelopen jaren zijn er dit jaar ook nieuwe initiatieven. Verder is er aandacht voor het behoud en de kwetsbaarheid van dit grootste aaneengesloten droge heidegebied van West-Europa.

Aftrap Paarse Loper Vroege vogels kunnen op zaterdag 18 augustus vroeg op pad voor de aftrap van de Paarse Loper. Deelnemers vertrekken rond zeven uur ’s ochtends met een gids van Natuurmuseum Holterberg richting de heide en zullen deze leerzame ochtendwandeling afsluiten met een ontbijt op het Holterbergplein. Hetzelfde weekend zal op zaterdag en zondag de Sallandse Zomerfair plaatsvinden bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer. Hier kan je volop rondsnuffelen langs de kraampjes met brocante, zaken voor binnen en buiten, mode en de meest hippe hebbedingetjes. En laat je verwennen door de culinaire zomerse versnaperingen.

Sprookjesachtige Heidewandeling Wil je met het gezin de Paarse Loper ontdekken, loop dan mee met één van de sprookjesachtige heidewandelingen. Tijdens deze korte wandeling, speciaal voor de kleine wandelaars, vertelt een natuurgids over wat er allemaal leeft op en tussen de heide. Onderweg loop je misschien een lakei van de Palthetoren tegen het lijf die het verhaal van de vlinder en de zwerfkei vertelt.

Unieke huifkartochten Leuk voor jong en oud(er) zijn de huifkartochten die speciaal voor de Paarse Loper uitrijden dit jaar. Bijzonder aan deze tochten is dat er op twee dagen op verschillende locaties tegelijkertijd opgestapt kan worden. Bij iedere huifkar is een gids aanwezig die alles weet van het gebied waarin gereden wordt. Stuk voor stuk unieke tochten waarbij op een ontspannen manier van de heide kan worden genoten. De tochten vertrekken vanaf de Lemelerberg, Sprengenberg, Nijverdalseberg, Holterberg, de Borkeld en het Wierdense Veld.

Holtense Heidemars Zaterdag 25 augustus blaast Natuurmuseum Holterberg “De Heidemars” nieuw leven in. Een mars voor echte wandelaars van 10, 15 of 30 kilometer. De Heidemars kende een lange traditie in Holten. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam plotseling een eind aan de mars. De tijd van de wandelverenigingen die al zingend, keurig in het gelid en in clubtenue, door Holten en over de heidevelden van de Holterberg trokken, was voorbij. Maar de wandelaars zelf zijn altijd gebleven. Speciaal voor de Paarse Loper hebben de gidsen van het natuurmuseum een mooie wandeling uitgezet die individueel gelopen kan worden. Wie weet is de Heidemars van 25 augustus het begin van een nieuwe traditie.

Fietsroutes en arrangementen Ook voor de “Paarse fietsers” zijn er volop mogelijkheden om individueel, via het fietsnetwerk, of onder begeleiding van een gids te genieten van de Sallandse Heuvelrug. Het vorig jaar geïntroduceerde HapTrap Heuvelrug-arrangement kan weer geboekt worden en neemt je mee op een culinaire tocht door de omgeving. Bij de tourist info’s, accommodaties en de plaatselijke boekwinkels zijn de nieuwe fietsnetwerkkaarten te koop.

Paarseloper.nl Op de website van de Paarse Loper staan alle activiteiten met aanvullende informatie vermeldt. Hierop vind je ook informatie over prijzen en opgave. Filmpjes en een vlog over het HapTrap arrangement geven een leuk beeld van wat de Paarse Loper te bieden heeft.

www.paarseloper.nl