Festival Oeverloos: een nieuw en eigenzinnig cultureel buitenfestival!

Op 17, 18 en 19 augustus vindt een nieuw cultureel festival plaats in het buitengebied van de IJssel. Tussen de drie landgoederen Nieuw Rande, Keizersrande en De Haere kunnen bezoekers genieten van kleinschalige, avontuurlijke voorstellingen die mooi in het IJssellandschap passen. Theater, circus, dans, poëzie en muziekproducties vinden hun plek in een route die zowel te fietsen als te lopen is.

Festival Oeverloos vindt dit jaar voor het eerst plaats. De voorstellingen zijn prikkelend en eigenzinnig. Vier producties zijn specifiek voor dit festival en op locatie gemaakt. Het programma is verdeeld in een middagdeel (14.00-21.00 uur) en een avonddeel (21.30-24.00 uur). De programmering van het middagdeel is elke dag hetzelfde. De avond wordt vanaf 21.30 uur afgesloten met livemuziek. Alle activiteiten en voorstellingen liggen 600m tot maximaal 1 km uit elkaar. Daardoor is de festivalroute zowel te wandelen als te fietsen.

Programma Het festival heeft een mooi afwisselend programma met kleine, intieme voorstellingen en wordt elke dag afgesloten met een geweldig muziekoptreden. Ook de line-up is gevarieerd, met artiesten uit binnen- en buitenland én kunstenaars uit Deventer zelf. Een van de buitenlandse artiesten is luchtacrobate Jana Korb uit Berlijn. Met haar interdisciplinaire voorstellingen overstijgt ze traditionele grenzen: fysiek theater wordt gecombineerd met hedendaagse circus, danstheater met trapezekunst, performance met acrobatiek. Verder kunnen bezoekers genieten van Rouwkost, een muzikale trip met de dood als gids voor het leven, en presenteert straattheatermaker Jacob Slagman zijn nieuwe voorstelling Grashoppers shop.

Bijzonder aan Festival Oeverloos is dat een viertal producties specifiek voor het festival wordt gemaakt. Mezzo-sopraan Inga Schneider begeleidt de (modern)klassieke zangvoorstelling The Welcoming Project, waarin ervaren amateurzangers samen met een professionele celliste en accordeonist een poëtische, intieme performance geven in de ruïnefolly van De Haere.

Dichter Martin Knaapen en geluidskunstenaar Jeroen Diepenmaat, beiden uit Deventer, gaan een experimentele samenwerking aan bij de ijskelder van Nieuw Rande en Veronika Simonett, van origine Zwitserse maar woonachtig in Deventer, gaat het publiek de beginselen van oerjodelen bijbrengen op de enige heuvel in het bos bij De Haere. Twee acteurs gaan met bezoekers Shakespeare klassiekers als pop-up voorstelling spelen in het gebied tussen De Haere en Herma’s Theetuin.

Muziekprogramma Voor het avondprogramma zijn enkele gevestigde namen geboekt: Fratsen, de band van André Manuel (vr 18 aug), de country noirband Smutfish uit Den Haag (za 19 aug) en Zea, het soloproject van Arnold de Boer, zanger van The Ex (do 17 aug).

Kaartverkoop Een passe-partout kost € 20 (exclusief € 1,50 administratiekosten). Deze biedt eenmalig toegang tot alle voorstellingen in de drie dagen. Mocht men een of twee voorstellingen missen, dan kan men de betreffende voorstellingen een van de andere dagen bekijken. Op elke locatie is ook losse kaartverkoop. De prijs van de kaartjes varieert van € 2,50 tot € 5,00, afhankelijk van de lengte van de voorstelling. Het avondprogramma kost € 7,50. Passe-partouts en kaarten voor het avondprogramma zijn te koop via de website Oeverloosdeventer.nl.

Met dank aan Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Deventer, Stichting IJssellandschap, IJsselbiënnale, Kunstcircuit, Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel en Duvel Moorgat.

Donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus 14.00 - 24.00 uur Nieuw Rande - Keizersrande - De Haere

Website: Oeverloosdeventer.nl Facebook: @oeverloosdeventer.nl Instagram: @oeverloosdeventer.nl